FAQ
Hvordan handler jeg på Stålet.dk?
Stålet.dk er bygget op på den måde, at du finder det produkt du ønsker – f.eks. messing plade. Derefter indtaster du dine ønskede dimensioner. Altid vær opmærksom på, at vi regner i mm og ikke cm.
Der er på nogle af produkterne flere dimensioner du kan vælge som eksempel bredde, længde og tykkelse. Vi hos Stålet.dk kan klippe dine produkter ned til 1 mm i præcision- så du får dit stål præcis på dine mål.
Ekstra behandling på produkter
Hvis du ønsker ekstra behandling på dit stål, skal du blot kontakte os via vores kontakt formular eller vores mail : info@staalet.dk. I mailen bedes du have en skitse og gerne informationer omkring hvad det er og skal bruges til. Der kan være nogle forhold som f.eks. salt vand der kan gå ind og gøre, der måske skal vælges et andet materiale.
Vi vurdere herefter individuelt hvad løsningen ville koste og melder tilbage, hvordan betaling vil foregå.
Kan mine varer returneres?
Hvis dine varer ikke er special håndteret på dine ønsker, kan du godt returnere dem. Det vil sige, at hvis du f.eks. har fået en plade klippet kan den ikke returneres.
Hvordan kan jeg kontakte jer?
Du er altid velkommen til at kontakte os via mail, telefon eller andre sociale medier.
Mail: info@staalet.dk
Telefon: 72 186 186
Jeg har ikke modtaget
Du er altid velkommen til at kontakte os via mail, telefon eller andre sociale medier.
Mail: info@staalet.dk
Telefon: 72 186 186
Brændeovnsplade
Stålet.dk kan godt hjælpe med en brændeovnsplade. Ønsker du runde hjørner, skal du blot skrive til os med den radius du ønsker (se radius muligheder her). Hvis du også gerne vil have pladen lakeret skal du i din mail til info@staalet.dk oplyse dine ønskede mål på pladen, så regner vi en pris til dig for ekstra behandlingen.
Hvis pladen på andre måder skal tilpasses bedes du sende et skitse med i din forespørgsel – det kunne f.eks. være hvis der ønskes huller i pladen så kan bliver boret fast i stedet for limet.
Vær opmærksom på hvilket underlag pladen skal ligge på, i forhold til hvilket materiale der er bedst. Hvis dit gulv er en smule ujævnt og der trædes på pladen, kan den forme sig efter gulvet. Mange oplever dog ikke det problem og vælger derfor enten 1 eller 1,5 mm tykkelse på materialet.
Folk vælger normalt at købe en af disse materialer til brændeovnsplade:
https://staalet.dk/vare/messingplade/
https://staalet.dk/vare/rustfri-boerstet-staalplade/
https://staalet.dk/vare/staalplade/ (mange vælger at få denne plade malet i fx sort)
Sådan bestiller du en brændeovnsplade med ekstra behandling:
- Du sender en mail, med en skitse af den ønskede brændeovnsplade, samt placering af udskæringer eller andet tilpasning med mål.
- Stålet giver dig en pris med ekstrabehandlingen og sender dig et link til betaling af ekstrabehandlingen.
- Du laver en ordre på på hjemmesiden af ydremålene på pladen eller som vejledt af personalet via mail.
- Stålet sætter din betaling af ekstrabehandling og de tilsendte tegninger sammen med din ordre og den ligges til produktion når alt betaling er gået igennem.
- Din plade vil blive sendt indenfor 5-8 hverdage med mindre andet oplyst. Vær opmærksom på, at leveringstiden godt kan være lidt længere hvis der ønskes ekstra behandling.
Bagestål
Hvis du skal have bagestål, skal du vælge en almindelig stålplade i 5-8 mm tykkelse. Materialet vil holde varmen og gøre, at dit brød vil få den høje chok varme. Prisen vil variere fra størrelsen du vælger.
Når du modtager stålet skal det rengøres og smøres i madolie, så madrester og andet ikke sidder fast.
Køb den her: https://staalet.dk/vare/staalplade/
Stænkplade
Vi kan godt hjælpe dig med en skænkplade. Mange vælger materialer som messing, rustfrit, kobber eller andet – det kommer an på hvilket look man går efter. Vær opmærksom på, om materialet bliver leveret med folie eller ej (det er oplyst på vare siden) herefter også som der skal laves overflade behandling på materialet. Mange vælger tykkelsen 1 eller 1,5 mm.
Hvis der ønskes udskæringer til f.eks. stik kontakter eller andet bedes du sende en skitse til info@staalet.dk inden du laver en ordre, da det vil være ekstra behandling.
Sådan bestiller du din stænkplade med ekstra behandling:
- Du sender en mail, med en skitse af den ønskede stænkplade, samt placering af udskæringer eller andet tilpasning med mål.
- Stålet giver dig en pris med ekstrabehandlingen og sender dig et link til betaling af ekstrabehandlingen.
- Du laver en ordre på på hjemmesiden af ydremålene på pladen eller som vejledt af personalet via mail.
- Stålet sætter din betaling af ekstrabehandling og de tilsendte tegninger sammen med din ordre og den ligges til produktion når alt betaling er gået igennem.
- Din plade vil blive sendt indenfor 5-8 hverdage med mindre andet oplyst. Vær opmærksom på, at leveringstiden godt kan være lidt længere hvis der ønskes ekstra behandling.
Viden om materialerne
Viden om materialer – materialelæren – er utrolig omfattende. Udviklingen startede for mange hundrede år siden og fortsætter nok i det uendelige. En af forudsætningerne for den teknologiske udvikling er større viden om materialer og deres egenskaber.
Viden om legeringer
Fælles for alle de metaller som vi anvender, er at de ikke er helt rene. Der er næste altid blandet med et eller flere andre stoffer i. Selv om tilsætningerne nogle gange kun udgør få promille, kan det ændre metallets grundlæggende egenskaber markant. Tilsætningsstoffer kan eksempelvis lette fremstillingsprocessen, øge styrken, øge hårdheden eller gøre materialet bedre egnet til bestemte bearbejdningsprocesser.
Viden om jern
Jern er grundstof (Fe) som faktisk aldrig bliver anvendt i ren form. Det er relativt blødt og sejt, ikke særlig stærkt og det kan ikke hærdes. Derudover ruster det lynhurtigt.
Viden om stål
Stål er jern som er tilsat nogle andre stoffer, primært kulstof, for at forbedre jernets egenskaber. Først og fremmest kulstof. Hvis jern får tilsat bare få promille kulstof, ændre det markant egenskaber. Først og fremmest bliver det stærkere og det kan nu hærdes. Hærdning er en forudsætning for f.eks. at kunne lave gode og holdbare knive – en af menneskets ældste værktøjer.
Almindeligt stål er også tilsat andre metaller og mineraler i små mængder, som alt sammen trimmer og forbedre stålets egenskaber.
Betegnelsen for ”standardstål” er S275JR – tidligere kaldt Stål-37. Det kan bruges til det meste og man kan svejse i det.
Viden om rustfrit stål
Rustfrit stål er stål tilsat krom og for det meste også nikkel. I bunden af en gryde står der nogle gange ”18/8” og det betyder at gryden er lavet af rustfrit stål som indeholder 18% krom og 8% nikkel.
Sommetider anvendes betegnelsen ”syrefast”. Det betyder at materialet er mere bestandigt over for kemikalier som f.eks. syre eller saltholdige opløsninger som havvand. Syrefast rustfrit stå er tilsat 2-3% molybdæn som også er et metal.
I modsætning til almindeligt stål er rustfrit ikke magnetisk – faktisk er det lidt, men en feritmagnet vil ikke binde på det. Med en kraftigere magnet af neodynium kan man godt bemærke lidt magnetisme.
Nikkel er som bekendt sundt – det kan bl.a. udløse stærke allergiske reaktioner. I rustfrit stål er nikkelen bundet og kan ikke frigives. Rustfrit stål anvendes overalt i levnedsmiddelindustrien.
Har du for resten hørt om supermaterialet ”kirurgisk stål”? Der findes simpelthen ikke. Det er bare rustfrit stål. Polerer man det, bliver det ekstra flot.
Viden om aluminium
I 1800-tallet var aluminium lige så eftertragtet og kostbart som guld. Det var nemlig meget svært at udvinde. Det er anderledes i dag og brugen af aluminium meget udbredt og aluminium kan være et godt alternativ til stål. Aluminium vejer kun 35% i forhold til stål og kan i nogle legeringer have næsten samme styrke, men er prisen også væsentlig højere end stålets.
Aluminium er et oplagt valgt, hvor styrken ikke betyder så meget, men hvor man gerne vil bruge metallets fasthed og formstabilitet. Derudover er aluminium nem at arbejde med og det kan bearbejdes med håndværktøj som en stiksav eller boremaskine. Man kan også sagtens lave gevind i aluminium.
Almindeligt aluminium til plader har ofte betegnelse AW-1050A og for stænger og profiler AW-6060. Der er lidt forskel i legeringsstofferne for de to betegnelser, men det har mest noget med fremstillingen at gøre.
Viden om kobber
Kobber bruges stadig i byggeri men det er et dyrt materiale. Til gengæld er det meget vejrbestandigt og relativt nemt at arbejde med. Kobber kan selvfølgelig også bruges til dekorative formål pga. sin varme rødlige farve. Kobber anvendes normalt i næsten ren tilstand.
Viden om messing
Messing er en legering som består af ca. 60% kobber og 40% zink. Messing er kendetegnet ved sin ”guldagtige” farve og er derfor fremragende til dekorative formål. Messing har historisk set været (og er stadig) anvendt til finmekanik, da det besidder en god balance mellem styrke og bearbejdbarhed. Messing er ikke særlig vejrbestandigt men kan sagtens anvendes indendørs og tørt.
Viden om overfladebehandlinger
Anodisering:
Aluminium ruster ikke og så alligevel. Aluminium danner naturligt et oxydlag på overfladen – aluminiums egen rust. Den proces stopper når hele overfladen er oxyderet. Det er som regel ikke særlig pænt eller ensartet og det hjælper ikke at slibe eller pudse overfladen. Anodisering er en kunstig oxidering som foregår kemisk-elektrisk. Det giver en stærk og ensartet overflade med det rette pæne alu-look. Hvis man ønsker det, kan processen endda tilsættes farve.
Galvanisering:
Galvanisering er en overfladebehandling som beskytter mod rust. Som navnet antyder er det en galvanisk proces – en elektrisk-kemisk proces, hvor zink vandrer fra en zink-kilde til overfladen på det emne som man ønsker behandlet. Det giver en pæn sølv-grålig lidt blank overflade som dog over tid mister det blanke og ender som stålgrå.
Forzinkning:
Forzinkning er også en overfladebehandling som beskytter mod rust. Den foregår ved at emnet sænkes ned i ca. 460° varm flydende zink. Plader og tynde emner kan godt slå sig (blive skæve) under processen, så den er bedst egnet til svære emner såsom bjælker og stive gitterkonstruktioner.
Sådan handler du på Stålet.dk
Fremgangsmåde
Stålet.dk er bygget op på den måde, at du finder det produkt du ønsker – f.eks. messing plade. Derefter indtaster du dine ønskede dimensioner. Altid være opmærksom på, at vi regner i mm og ikke cm.
Der er på nogle af produkterne flere dimensioner du kan vælge som eksempel bredde, længde og tykkelse. Vi hos Stålet.dk kan klippe dine produkter ned til 1 mm i præcision- så du får dine emner præcis på dine mål.
Ekstra behandling på produkter
Hvis du ønsker ekstra behandling på dit stål, skal du blot kontakte os via vores mail: info@staalet.dk. I mailen bedes du have en skitse og gerne informationer omkring hvad det er og skal bruges til. Der kan være nogle forhold som f.eks. saltvand der kan gå ind og gøre, der måske skal vælges et andet materiale.
Vi vurderer herefter individuelt hvad løsningen ville koste og melder tilbage med en pris.
Hvorfor er en skitse vigtig?
En skitse kan være nødvendig, så stålet kan forsikre sig, at du får nøjagtig det produkt, som du søger. Især hvis du ønsker en efterbehandling på varen såsom huller eller udskæringer. En præcis skitse vil også hjælpe os med at kalkulere en pris.
Hvordan sender jeg en skitse?
Når du har tegnet en præcis skitse skal du sende den til vores mail: info@staalet.dk
Gerne send en beskrivelse af hvad varen skal bruges til. Det sikrer os, at du får den bedste løsning.
Eksempelvis: Du vil gerne bygge en reol, hvor hylerne skal laves af stål. Her skal vi sikre os, at hylerne skal kunne bære, det som du forventer. Så du som kunde kan få den bedst mulige oplevelse.
Hvad er kravene til en skitse
En skitse kræver mm. mål på tre dimensioner (længde, bredde og tykkelse), samt en beskrivelse af hvad varen skal bruges til. Konteksten for varen kan hjælpe os med at sikre, at du får det rigtige produkt til dit projekt. Hvis du ønsker efterbehandling skal det også tegnes detaljeret på mål.
Regler om returnering
Kan mine varer returneres?
Vi returnerer kun hvis den modtagne varer har fejl på målet eller skader. Hvis det er tilfældet, kontakt vores mail: info@staalet.dk.
Oftest stillede spørgsmål til ordre
Hvordan kan jeg kontakte jer?
Du er altid velkommen til at kontakte os via mail og telefon
Mail: info@staalet.dk
Telefon: 72 186 186
Jeg har ikke fået en ordrebekræftelse
Når du har afgivet en ordre hos os, vil du automatisk modtage en ordrebekræftelse på e-mail. Nogle gange kan denne mail godt havne i SPAM eller uønskede mail, derfor bedes du kontrollere dem.
Hvis du har tjekket om dine filtre og du ikke har modtaget ordrebekræftelsen bedes du tage kontakt til vores kundeservice, så kan vi hjælpe dig. Det kan eventuelt være, at der er blevet indtastet en forkert mail eller andet. Vi sender naturligvis en ny til dig efterfølgende.
Hvorfor har jeg ikke modtaget min ordre?
Hos Stålet.dk har vi en leveringstid på 5-8 hverdage. Er det en helligdag tæller den som weekend. Du vil få besked når din ordre bliver sendt fra os.
Hvis du har fået ekstrabehandling bliver leveringstiden naturligvis længere.
Stålet.dk mest solgte ting
Brændeovnsplade
Stålet.dk kan godt hjælpe med en brændeovnsplade. Ønsker du runde hjørner, skal du blot skrive til os med den radius du ønsker (se radius muligheder her). Hvis du også gerne vil have pladen lakeret skal du i din mail til info@staalet.dk oplyse dine ønskede mål på pladen, så regner vi en pris til dig for ekstra behandlingen.
Hvis pladen på andre måder skal tilpasses bedes du sende et skitse med i din forespørgsel – det kunne f.eks. være hvis der ønskes huller i pladen så kan bliver boret fast i stedet for limet.
Vær opmærksom på hvilket underlag pladen skal ligge på, i forhold til hvilket materiale der er bedst. Hvis dit gulv er en smule ujævnt og der trædes på pladen, kan den forme sig efter gulvet. Mange oplever dog ikke det problem og vælger derfor enten 1 eller 1,5 mm tykkelse på materialet.
Folk vælger normalt at købe en af disse materialer til brændeovnsplade:
https://staalet.dk/vare/messingplade/
https://staalet.dk/vare/rustfri-boerstet-staalplade/
https://staalet.dk/vare/staalplade/ (mange vælger at få denne plade malet i fx sort)
Sådan bestiller du en brændeovnsplade med ekstra behandling:
- Du sender en mail, med en skitse af den ønskede brændeovnsplade, samt placering af udskæringer eller andet tilpasning med mål.
- Stålet giver dig en pris med ekstrabehandlingen og sender dig et link til betaling af ekstrabehandlingen.
- Du laver en ordre på på hjemmesiden af ydremålene på pladen eller som vejledt af personalet via mail.
- Stålet sætter din betaling af ekstrabehandling og de tilsendte tegninger sammen med din ordre og den ligges til produktion når alt betaling er gået igennem.
- Din plade vil blive sendt indenfor 5-8 hverdage med mindre andet oplyst. Vær opmærksom på, at leveringstiden godt kan være lidt længere hvis der ønskes ekstra behandling.
Bagestål
Hvis du skal have bagestål, skal du vælge en almindelig stålplade i 5-8 mm tykkelse. Materialet vil holde varmen og gøre, at dit brød vil få den høje chok varme. Prisen vil variere fra størrelsen du vælger.
Når du modtager stålet skal det rengøres og smøres i madolie, så madrester og andet ikke sidder fast.
Køb den her: https://staalet.dk/vare/staalplade/
Stænkplade
Vi kan godt hjælpe dig med en skænkplade. Mange vælger materialer som messing, rustfrit, kobber eller andet – det kommer an på hvilket look man går efter. Vær opmærksom på, om materialet bliver leveret med folie eller ej (det er oplyst på vare siden) herefter også som der skal laves overflade behandling på materialet. Mange vælger tykkelsen 1 eller 1,5 mm.
Hvis der ønskes udskæringer til f.eks. stik kontakter eller andet bedes du sende en skitse til info@staalet.dk inden du laver en ordre, da det vil være ekstra behandling.
Sådan bestiller du din stænkplade med ekstra behandling:
- Du sender en mail, med en skitse af den ønskede stænkplade, samt placering af udskæringer eller andet tilpasning med mål.
- Stålet giver dig en pris med ekstrabehandlingen og sender dig et link til betaling af ekstrabehandlingen.
- Du laver en ordre på på hjemmesiden af ydremålene på pladen eller som vejledt af personalet via mail.
- Stålet sætter din betaling af ekstrabehandling og de tilsendte tegninger sammen med din ordre og den ligges til produktion når alt betaling er gået igennem.
- Din plade vil blive sendt indenfor 5-8 hverdage med mindre andet oplyst. Vær opmærksom på, at leveringstiden godt kan være lidt længere hvis der ønskes ekstra behandling.
Viden om materialer
Generelt
Viden om materialer – materialelæren – er utrolig omfattende. Udviklingen startede for mange hundrede år siden og fortsætter nok i det uendelige. En af forudsætningerne for den teknologiske udvikling er større viden om materialer og deres egenskaber.
Viden om legeringer
Fælles for alle de metaller som vi anvender, er at de ikke er helt rene. Der er næste altid blandet med et eller flere andre stoffer i. Selv om tilsætningerne nogle gange kun udgør få promille, kan det ændre metallets grundlæggende egenskaber markant. Tilsætningsstoffer kan eksempelvis lette fremstillingsprocessen, øge styrken, øge hårdheden eller gøre materialet bedre egnet til bestemte bearbejdningsprocesser.
Viden om jern
Jern er grundstof (Fe) som faktisk aldrig bliver anvendt i ren form. Det er relativt blødt og sejt, ikke særlig stærkt og det kan ikke hærdes. Derudover ruster det lynhurtigt.
Viden om stål
Stål er jern som er tilsat nogle andre stoffer, primært kulstof, for at forbedre jernets egenskaber. Først og fremmest kulstof. Hvis jern får tilsat bare få promille kulstof, ændre det markant egenskaber. Først og fremmest bliver det stærkere og det kan nu hærdes. Hærdning er en forudsætning for f.eks. at kunne lave gode og holdbare knive – en af menneskets ældste værktøjer.
Almindeligt stål er også tilsat andre metaller og mineraler i små mængder, som alt sammen trimmer og forbedre stålets egenskaber.
Betegnelsen for ”standardstål” er S275JR – tidligere kaldt Stål-37. Det kan bruges til det meste og man kan svejse i det.
Viden om rustfrit stål
Rustfrit stål er stål tilsat krom og for det meste også nikkel. I bunden af en gryde står der nogle gange ”18/8” og det betyder at gryden er lavet af rustfrit stål som indeholder 18% krom og 8% nikkel.
Sommetider anvendes betegnelsen ”syrefast”. Det betyder at materialet er mere bestandigt over for kemikalier som f.eks. syre eller saltholdige opløsninger som havvand. Syrefast rustfrit stå er tilsat 2-3% molybdæn som også er et metal.
I modsætning til almindeligt stål er rustfrit ikke magnetisk – faktisk er det lidt, men en feritmagnet vil ikke binde på det. Med en kraftigere magnet af neodynium kan man godt bemærke lidt magnetisme.
Nikkel er som bekendt sundt – det kan bl.a. udløse stærke allergiske reaktioner. I rustfrit stål er nikkelen bundet og kan ikke frigives. Rustfrit stål anvendes overalt i levnedsmiddelindustrien.
Har du for resten hørt om supermaterialet ”kirurgisk stål”? Der findes simpelthen ikke. Det er bare rustfrit stål. Polerer man det, bliver det ekstra flot.
Viden om aluminium
I 1800-tallet var aluminium lige så eftertragtet og kostbart som guld. Det var nemlig meget svært at udvinde. Det er anderledes i dag og brugen af aluminium meget udbredt og aluminium kan være et godt alternativ til stål. Aluminium vejer kun 35% i forhold til stål og kan i nogle legeringer have næsten samme styrke, men er prisen også væsentlig højere end stålets.
Aluminium er et oplagt valgt, hvor styrken ikke betyder så meget, men hvor man gerne vil bruge metallets fasthed og formstabilitet. Derudover er aluminium nem at arbejde med og det kan bearbejdes med håndværktøj som en stiksav eller boremaskine. Man kan også sagtens lave gevind i aluminium.
Almindeligt aluminium til plader har ofte betegnelse AW-1050A og for stænger og profiler AW-6060. Der er lidt forskel i legeringsstofferne for de to betegnelser, men det har mest noget med fremstillingen at gøre.
Viden om kobber
Kobber bruges stadig i byggeri men det er et dyrt materiale. Til gengæld er det meget vejrbestandigt og relativt nemt at arbejde med. Kobber kan selvfølgelig også bruges til dekorative formål pga. sin varme rødlige farve. Kobber anvendes normalt i næsten ren tilstand.
Viden om messing
Messing er en legering som består af ca. 60% kobber og 40% zink. Messing er kendetegnet ved sin ”guldagtige” farve og er derfor fremragende til dekorative formål. Messing har historisk set været (og er stadig) anvendt til finmekanik, da det besidder en god balance mellem styrke og bearbejdbarhed. Messing er ikke særlig vejrbestandigt men kan sagtens anvendes indendørs og tørt.
Viden om overfladebehandlinger
Anodisering:
Aluminium ruster ikke og så alligevel. Aluminium danner naturligt et oxydlag på overfladen – aluminiums egen rust. Den proces stopper når hele overfladen er oxyderet. Det er som regel ikke særlig pænt eller ensartet og det hjælper ikke at slibe eller pudse overfladen. Anodisering er en kunstig oxidering som foregår kemisk-elektrisk. Det giver en stærk og ensartet overflade med det rette pæne alu-look. Hvis man ønsker det, kan processen endda tilsættes farve.
Galvanisering:
Galvanisering er en overfladebehandling som beskytter mod rust. Som navnet antyder er det en galvanisk proces – en elektrisk-kemisk proces, hvor zink vandrer fra en zink-kilde til overfladen på det emne som man ønsker behandlet. Det giver en pæn sølv-grålig lidt blank overflade som dog over tid mister det blanke og ender som stålgrå.
Forzinkning:
Forzinkning er også en overfladebehandling som beskytter mod rust. Den foregår ved at emnet sænkes ned i ca. 460° varm flydende zink. Plader og tynde emner kan godt slå sig (blive skæve) under processen, så den er bedst egnet til svære emner såsom bjælker og stive gitterkonstruktioner.